Opleidingen en certificering voor informatiebeveiliging

Opleidingen en certificering voor informatiebeveiliging

Opleidingen en certificering voor informatiebeveiliging

De manier om aan te tonen dat je op een bepaald vlak kennis hebt is het behalen van certificeringen. In Nederland zien we, dat als het gaat om informatiebeveiliging, de volgende opleidingen en certificeringen de toon voeren.

RE opleiding

Als we het hebben over een opleiding dan is dat de RE opleiding tot IT auditor. Dit is een opleiding op universitair niveau die 2 tot 2,5 jaar in beslag neemt.

CISA & CISM certificering voor informatiebeveiliging

ISACA kent meerdere security en risk certificeringen. CISA (Certified information systems auditor) is wel de bekendste. Daarnaast zie je de CISM (Certified information security manager) regelmatig terugkomen. Je kunt deelnemen mits je voldoet aan ervaringscriteria. Ieder jaar wordt er verwacht dat een minimaal aantal punten wordt behaald waarmee men aantoont actief te zijn met de ontwikkeling in het vakgebied.

CISSP certificering voor informatiebeveiliging

Deze certificering wordt door ISC2 verzorgd. Het kent een basisdeel dat overeenkomt met delen van het CISA examen. Daarnaast wordt er ingegaan op de basis van de technische aspecten van informatiebeveiliging. Eveneens kun je pas deelnemen als men voldoet aan ervaringscriteria beschikt. Om deze certificering te behouden dient men ieder jaar een aantal punten te halen waarmee wordt aangetoond dat je actief bent in het vakgebied.

Lead Auditor certificering

Door een aantal van de instanties die ISO27001 certificeringen afnemen wordt deze training gegeven. Het wordt nog wel eens verward met de RE opleiding is mijn ervaring. Dit betreft echter een 5 daagse cursus terwijl de RE opleiding 2 tot 2,5 jaar in beslag neemt. Het gaat in op de aspecten van specifiek ISO27001 audits.

CEH certificering

De Certified Ethical Hacker certificering van Eccouncil richt zich op de technische aspecten van informatiebeveiliging en geeft een introductie tot het hacken. Dit is een technisch gerichte opleiding die verder gaat dan alleen de technische basis.

Cloud security certificering CCSP

Sinds kort is ISC2 gestart in samenwerking met Cloud Security Alliance (CSA) om een certificering voor security van Cloud omgevingen te bewerkstellingen. Ik denk zelf dat dit een leidende certificering zou kunnen gaan worden voor Cloud security.


Comments are closed.